SALATE
Salata de cruditati
Ingrediente- Gulie , varza chinezeasca , morcov , mar verde, telina, zahar, f putina zeama de lamaie , maioneza , iaurt gras. piper alb.
Mod de preparare .
Legumele se dau pe razatoarea mare , se da pe lung ca sa iasa fasii lungi. varza chinezeasca se taie la cutit pe lung foarte subtire , apoi amestecam tot ce am dat pe razatoare, adaugam putina zeama de lamaie . Separat facem dressing-ul din mioneza amestecata cu iaurt gras , adaugam zahar, sare si piper alb.
Salata de ciuperci cu legume
Se fierb ciupercile proaspete , la fel si cartofii . Dupa ce au fiert , se taie felii si ceapa solzisori , se amesteca totul , se adauga otet, ulei de masline , sare si piper.
Salata de castraveti murati cu branza de capra
ingrediente: - Castraveti , branza de capra , marar, smantana fermentata 15% grasime, , zeama de lamaie , piper alb macinat,8 boabe de piper rosu . ceapa rosie.
Mod de preparare :
Castravetii se taie felii subtiri si se pun intr-un bol cu zeama de lamaie si putina sare . Se lasa la marinat 15 minute .
Intr-un alt bol amestecam smantana cu restul de sare ramas , ceapa rosie tocata marunt si piper alb. Boabele de piper rosu le maruntim . Asezam branza de capra intr-un mod estetic in bol sau farfuriuta iar deasupra branzei punem castravetii scrursi de zeama iar deasupra castravetilor turnam amestecul de smantana . Presaram cu mararul tocat si piperul rosu apoi serviti cu paine proaspata.
Salata de ardeii copti
Se aleg cativa ardei de diferite culori, se coc pe gratar pe toate partile , dupa ce s-au copt, se pun intr-un vas, se pune sare peste ei se acopera cu folie de plastic si se lasa 10 min .Se decojesc, apoi se marineaza cu otet alb, putin zahar , marar si usturoi tocat marunt .
Salata Californiana
Ingrediente: salata icebarg, salata verde, ardei de california , busuioc proaspat.
Mod de preparare:- Salata se taie in fasii mari, apoi se zdrobeste putin. Se freaca cu ulei cateva secunde si peste ea se pun rosiile feliate si cubulete mari de ardei de california ( cei mai mari ardei de pe piata) . Se ia busuioc proaspat si se zdrobeste in mana si apoi se arunca printre frunzele mari de salata . Aceasta combinatie este ideala cu piept de pui sau vita la gratar .
Salata cu cascaval
Ingrediente : Cateva frunze de la o salata , 1 ceapa rosie , 1 rosie , 1 ridichie , 1/3 castravete , cascaval ras si iaurt.
Mod de preparare.: Ceapa o taiem felii subtiri, o frecam cu sare , adaugam putin ulei de masline . Taiem rosia feliute subtiri , salata o rupem sau o taiem marunt , ridichea o taiem tot felii subtiri la fel si castravetele. Se adauga sare si piper dupa gust , se pune ulei de masline , otet si putin iaurt sau smantana . Deasupra adaugam cascavalul ras si o amestecam . Se monteaza estetic intr-un bol .
Salata Bulgareasca
Ingrediente: 10 rosii chery , 1 salata verde, 3-4 ridichi, 1/2 castravete lung, 1 ardei capia , 1 legatura ceapa verde, 200 gr sunca, 200 gr telemea de vaca , 3 oua fierte tari , cateva masline fara samburi , taiate , 3 linguri ulei de susan , 1 lingura de otet, sare, piper, patrunjel .
Mod de preparare.: Taiem rosiile , castravetii, ardeii, albusurile de ou si sunca cubulete. Ceapa verde se taie rondele. Se toaca fin patrunjelul se adauga si maslinele deja taiate sau dupa caz, le taiem si pe ele fin , inlaturam samburii. Se pun toate intr-un bol . Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si se amesteca totul usor.
Se amesteca uleiul cu sucul de lamaie pana devine ca o emulsie si se toarna peste salata. Galbenusurile de ou se rad pe o sita fina peste salata . Se amesteca iar. Galbenusul impreuna cu dressing-ul va forma un sos cremos .
Salata de legume, nuci si seminte de pin
Ingrediente.: 4 cartofi mari, 1 sfecla, 2 morcovi , 2 cepe rosii, miez de nuca, seminte de pin , zeama de lamaie sau otet balsamic , ierburi aromate ( busuioc, patrunjel, ciboulete etc) optional. sare, piper.
Mod de preparare . Cartofii se spala , se pun la fiert (in coaja) in apa cu sare.
Morcovii si sfecla se spala se curata si se dau pe razatoare , ceapa se curata se spala si se taie felii subtiri. Dupa ce au fiert cartofii se racesc si se curata de coaja,s e taie felii . Se aseaza legumele in farfurie , se stropesc cu zeama de lamaie sau otet balsamic . Se condimenteaza, sare,piper sis e presara cu nuci si seminte de pin .
Salata de rucola cu muschi de vita la gratar
Ingrediente.: Muschi de vita 60 gr , salata rucola 40-50 gr si 3-4 rosii chery, otet balsamic .
Mod de preparare.: Se taie muschiul de vita subtirii pe lung si se frige la tigaie sau gratar, salata rucola o stropim cu otet balsamic si adaugam rosiile cherry taiate pe jumate , la final punem fasiile de muschi de vita .
Salata de gulie cu marar
Ingrediente: O gulie medie , sare, piper , otet balsamic , ulei de masline .
Mod de preparare: Se spala leguma se curata de coaja, cat mai putin . Se da pe razatoarea mare . Se spala mararul se toaca marunt si se amesteca cu gulia rasa . Se presara sare, piper, ulei de masline , otet balsamic , se amesteca si se monteaza estetic pe farfurie.
Salata ruseasca
Ingrediente:2 rosii mari, 2 cepe verzi ,1 castravete mic decojit,1 ardei gras verde,1 fir de marar proaspat sau un pic de marar uscat , 1 lingura de ulei,1 varf de cutit de sare
Taiati cuburi rosiile. Taiati cubulete cepele, castravetii, ardeii.
Adaugati un fir de marar proaspat, tocat fin sau 1/2 lingurita de marar uscat.
Amestecati cu ulei de salata si cu un pic de sare.
Salata de somon cu suc de portocala
Ingrediente:200 ml suc de portocale
4 linguri ulei de rapita
1 lingura miere poliflora
300 g somon afumat 100 g salata verde 100 g salata creata
2 lingurite piper rosu zdrobit
sare
coaja de la o portocala taiata fasii subtiri
Sucul de portocale se pune la fiert cca. 8 minute, apoi se lasa sa se raceasca. Apoi, se amesteca cu uleiul, mierea, otetul si sarea.
Somonul se taie in bucati egale, pe care le asezam de jur imprejurul unui platou.
Cele doua feluri de salata se spala, se scurg de apa si se aseaza in mijlocul platoului.
Piperul rosu zdrobit se presara peste somon si pe marginea platoului.
Sosul se toarna peste somon si salata si preparatul se garniseste cu coaja de portocala.
Salata de spanac cu dressing de ghimbir
Este o salata foarte populara in restaurantele din America de Nord.
250 g spanac
Ingrediente:1 morcov dat pe razatoare
1 ardei rosu, taiat felii subtiri (optional)
Dressing
3 linguri de ceapa tocata marunt 3 linguri ulei 2 linguri otet
1.5 lingura ghimbir dat pe razatoarea fina 1 lingura ketchup
1 lingura sos de soia 1 catel de usturoi 1 sfert lingurita sare
piper
Amesteca toate ingredientele pentru dressing cu un stick blender sau intr-un borcan pe care-l scuturi bine pana se omogenizeaza.
Aranjeaza spanacul proaspat si morcovul intr-o farfurie si toarna dressingul peste.
Salata de spanac cu capsune
frunze de spanac spalate si uscate, cateva capsune, otet balsamic, ulei de masline extra virgin,nuci.
Mod de preparare: Aseaza frunzele de spanac pe farfurie. Taie capsunele in rondele si aseazale peste frunzele de spanac.
Pune nucile si stropeste cu putin otet balsamic.
Adauga putin ulei de masline si serveste.
Salata meli-melo
Ingrediente: 75gr rosii cherry
50 gr castraveti curatati si taiati feliute.
1 ardei gras rosu+1 ardei gras galben,spalat,curatat si taiat cuburi.
25 gr ridichi taiat feliute.
1 mana de salata icebarg taiata bucati mari
25 gr cascaval taiat cuburi.
1 pahar dressing preparat din zeama de lamaie si ulei de samburi de usturoi ,sare si piper colorat macinat.
Mod de preparare. Se amesteca salata impreuna cu legumele si se adauga dressing-ul mai sus amintit.
Salata fresh-ness
Ingrediente.- O jumatate de mana de rucola
O jumatate de mana de spanac tanar
O jumatate de mana de laptuci
O jumatate de mana de salata icebarg
1 lingura de seminte de floarea soarelui curatate
1 pahar de zeama de lamaie
Ulei de masline extra virgin ,sare,piper.
75gr rosii cherry
75 gr ardei gras rosu +galben.
Mod de preparare:
Spalati spanacul,salatele dupa care le amestecati impreuna cu semintele de floare curatate ,rosiile cherry si ardeii grasi dupa care stropim cu zeama de lamaie ulei de masline si condimentam cu sare si piper.